Bambi på hal is - operation rådjursräddning

Orsasjön 2007-12-16När vi har snö på sjöarna i Vansbro kommun så hoppas vi alltid på de större sjöarna som Orsasjön eller Siljan. Söndagen den 16 december 2007 bjöd Orsasjön på en härlig skridskotur. Vi - Bengt, Jonas och jag började vid Kråkberg och åkte över mot Vattnäs. Det var 14 grader kallt när vi startade med det kändes inte, för det var en så härlig dag.

Vi fortsatte norrut utmed land. Vi stannade för en fikapaus med den uppgående solen skinande på oss.

När vi kom upp mot Orsa såg vi en men med spark ute på sjön och vi upptäckte samtidigt vad han tittade på. En råbock hade tagit sig ut på isen och försökte helt förtvivlat fly längre ut på isen. Vi insåg att han var illa ute på hala isen. Vi beslöt oss därför att försiktigt runda råbocken och försöka få honom att ändra riktningen in mot land istället. Men han var chanslös på isen.

Så vi beslöt att ge honom sitt livs första sparkresa. Det blev en 570 m lång resa (enl. GPSen) i Jonas famn på sparken. Kanske inte helt uppskattat till att börja med men vi tror att han var lycklig och tacksam för att detta ovanliga äventyr slutade lyckligt. Han försvann sedan in i skogen till vad vi hoppas en tryggare tillvaro.

Vi fortsatte sedan över möt västra sidan och sedan tillbaka söderut med mot Kråkberg. Det blev 28 km av härlig skridskoåkning innan vi tog bilen hem till Dala-Järna igen.


       ©Sture Nordquist 2000-2021