Älgmöte på kärnis


På annandag jul 2000 var jag och familjen ute på Skramsen och tog oss en tur för att smälta julmaten. Perfekt kärnis drygt 10 cm tjock, med en tunn men nästan obefintlig vit hinna av pudersnö som gjorde att man såg var folk hade åkt.

Vi åkte mot Bussön där vi sett ett par bekanta på avstånd. På väg dit fick vi se något som rörde sig på isen. Eftersom det var eftermiddag och dåligt ljus såg det märkligt ut. Ju närmare vi kom desto tydligare såg vi ett intressant skådespel.

En älgko med två älgar hade varit på Bussön och försökte nu via småöarna i söder ta sig till fastlandet. De hade tydligen blivit skrämda av skridskoåkare och försökte ta sig tillbaka först till den lilla ön och sedan till Bussön.

Vi såg älgkon ta sig till Bussön kämpande. Så fort hon kom upp på alla fyra så gled benen iväg och hon hamnade på bröstkorgen så att det small i isen. Det gick långsamt och såg väldigt plågsamt ut. De två kalvarna låg och tryckte på den lilla ön.
Efter en stund försökte en av dem sig på att gå över isen de omkring 15 meter som skiljer öarna åt. Det tog sin lilla tid med massor av fall och riktiga dusnar i isen då den slog i huvud och bröstkorg. Senare tog sig även den andra kalven över till ön.

Dagen efter såg vi att de varit ute på isen igen men nu på den östra sidan av ön. Spåren i det tunna snötäcket avslöjade att de varit ute omkring 20 meter och vänt. De kände sig säkert tryggare på ön än ute på hal is.


       ©Sture Nordquist 2000-2021