Vinterns tur

Sture

Det finns vissa turer man drömmer om att få göra. Turer som man inte kan genomföra varje år därför att issituationen inte tillåter. Antingen är sjöarna inte frusna samtidigt annars kommer snön innan alla sjöar har bärkraftig is. Det finns ett sådant sjösystem i min närhet och det är Flatensjöarna.

BengtDen 18 december 2001 tog jag och Bengt semester och gav oss iväg tidigt. Det var ganska mörkt när vi startade vid Spelflottviken på Snesen, därifrån tog vi oss upp mellan öarna och sedan följde vi sjön på östra sidan. Motvinden gav sig till känna redan från början.

Inloppet till Liss-FlatenVäl uppe i norra ändan på sjön fick vi ta av oss skridskorna och gå över till Skålsjön. (Norr om dammen ger kortast promenad.) Där blev det en kort skridskotur och sedan en promenad över till Siksjön. Skridskoturen på Siksjön blev ganska kort eftersom det var ganska mycket snö som hindrade åkningen.
Solsken på FlatenEn kort promenad och vi var ute på Liss-Flatens is. Sedan kunde vi åka vidare på Mellan- och Storflatens isar utan några problem. Det var fina isar och solen bjöd på en underbar dag trots bitvis stark motvind. Efter halva sträckan var det var skönt att få äta de medhavda smörgåsarna i solens sken.

Hemvägen bjöd på solsken och vi njöt och var glada att vi lyckades genomföra en drömtur på 10 minuters avstånd från hemmet.

       ©Sture Nordquist 2000-2024